Wijnmakerij

Chan de Rosas

Over

De subtiliteit van geweldige Albariños

De ervaring en kennis die is opgedaan op het gebied van Albarino-druiven, hebben een groep van 12 wijnboeren uit de Salnés-vallei ertoe aangezet om wijngaarden te kiezen die bevoorrecht zijn door de kwaliteit van de Albarino-druiven die ze produceren.

Sommige van de boerderijen met wijngaarden zijn al meer dan 70 jaar geleden aangeplant in de gebieden: A Carabuxeira (Sanxenxo), Padrenda (Meano), Cabeza de Boi (Méis), A Pedreira (Sisán), Castrelo (Cambados) en Lores (Meano). Zij verbouwen Albarino-druiven van hoge kwaliteit bij het maken van Chan de Rosas-wijnen.

Chan de rosas Cat

Oorsprong

Rías Baixas, Spanje

De oorsprongsbenaming Rías Baixas is volledig geïntegreerd in de Atlantische regio, met vier volledige seizoenen.

Het zorgt voor een grote variatie in temperatuur en regenval en wordt gemodereerd door de invloed van de Golfstroom. In de winter komen Atlantische stormen met hevige regenval voor, met weinig verschil tussen dag- en nachttemperaturen. De lente is vroeg en regenachtig.

In de vroege zomer vestigt de anticycloon van de Azoren zich boven de westelijke Atlantische Oceaan, wat het ontstaan van atmosferische storingen voorkomt. Neerslag is zeldzaam en de temperaturen zijn constant. In de zomer zijn de bodems droog en worden de wijnstokken licht beïnvloed door de verhoogde temperatuur en de zandgrond die de afwatering bevordert.

Gedurende de herfst, net na de oogst, komt de een na andere storm voorbij, waardoor de bodem en de wijnstokken worden ververst voordat de winterslaap begint.

Terroir

Knapperig en zoutgehalte

De Rías Baixas Albariño en specifiek de wijngaarden waar de Chan de Rosas-druiven groeien, liggen aan de Ria de Arousas zee. De bodem is ondiep, maar goed doorlatend, en wordt gevormd door de ontbinding van de granietrotsen. Dit resulteert in een zandgrond en een zure structuur. Zowel de ligging van het land als de grondsoort geven de wijnen hun karakteristieke Albariño-tonen van knapperig fruit, het zoutgehalte en mineralen.

 

Chan de Rosas beoefent biologische, duurzame en droge landbouw.

chan de rosas vineyard
CDR-7

Wijnbereidingsconcept

Beroemde wijnmaker van de regio Rias Baixas

De beroemde wijnmaker Marcos Lojo werd geboren in de Salnés-vallei, een regio van Pontevedra die wordt beschouwd als de bakermat van Albariño. Hij besteedde een groot deel van zijn carrière aan het verkennen van de unieke terroirs en uitdrukkingen van de regio. Hij is een autoriteit op het gebied van Albariño. Tegenwoordig is hij technisch directeur die toezicht houdt op de productie van de wijnen van Premium Fincas.

Goed om te weten.

Premium fincas

Generaties lang verbouwen de oprichtende families van Premium Fincas wijnstokken en produceren ze kwaliteitswijn in de meest vruchtbare gronden van Spanje. Premium Fincas en de wijnmakers beheren meer dan 300 kleine wijngaarden. Ze zijn er trots op elegante wijnen te produceren die afkomstig zijn van enkele wijngaarden met een uniek terroir.

Albariño nieuwe trend

Abariño is de meest bekende witte druif van Spanje. Je vindt de beste en meest zeevruchtenvriendelijke stijlen in Rias Baixas, dat in Galicië ligt (ook wel bekend als “groen Spanje”). Deze Albariño-wijnen bevatten tonen van citrus, abrikoos, meloen en een beetje zout van de nabijgelegen oceaan. Ze zijn helder en knapperig, maar hebben ook een olieachtige, gladde textuur van de droesem (dat in wezen dode gistcellen zijn).

chan de rosas
chan de rosas outside
chan de rosas frame
cdr
chan de rosas cat